Stichting Reprorecht wil in de toekomst alle correspondentie digitaal versturen.



Als u toekomstige correspondentie, facturen, etc. digitaal wilt ontvangen, vul dan hier uw (facturatie)e-mailadres in.


Bezig met verzenden...
Sluiten

Stichting Reprorecht wil in de toekomst alle correspondentie digitaal versturen.

Als u toekomstige correspondentie, facturen, etc. digitaal wilt ontvangen, vul dan hier uw (facturatie)e-mailadres in.

Bezig met verzenden...
Sluiten

Stel een nieuw wachtwoord in voor uw account


Bezig met verzenden...
Sluiten

U heeft uw Verklaring Geen Gebruik succesvol bevestigd.



Binnen 3 weken ontvangt u van ons een creditfactuur. U kunt onderstaand uw e-mailadres voor digitale facturen opgeven. Als u geen e-mailadres opgeeft, verzenden wij de factuur naar het e-mailadres waarop u de Verklaring ontving.


Bezig met verzenden...
Sluiten
English

Geschiedenis en wetgeving

De Reprorechtregelingen van 1985 en 2003
De Auteurswet biedt instellingen en bedrijven de mogelijkheid om te kopiëren uit kranten, tijdschriften, boeken en ander auteursrechtelijk beschermd werk. Voorwaarde is dat er een vergoeding wordt betaald aan de makers (zoals schrijvers en fotografen) en uitgevers van deze publicaties: de ‘auteursrechthebbenden’. Dit is – in het kort – de zogenaamde Reprorechtregeling van 1985. Deze regeling geldt voor overheidsinstellingen, bibliotheken, scholen en andere instellingen die werkzaam zijn in het algemeen belang, en sinds 2003 ook voor het bedrijfsleven.

Wetgeving

- Auteurswet: artikel 1 en 16h

Geschiedenis

1974: Oprichting Stichting Reprorecht
Het zou niet praktisch zijn als elke organisatie iedere kopie individueel zou moeten afrekenen met de betreffende makers (schrijvers, illustratoren, enz.) en uitgevers. Daarom hebben de makers en uitgevers in 1974 Stichting Reprorecht opgericht.

1985: Aangewezen door de Minister van Justitie
In 1985 wees de Minister van Justitie Stichting Reprorecht aan om de reprorechtvergoedingen te innen. Deze vergoedingen worden vervolgens onder de makers en uitgevers verdeeld. Dit doen we volgens een door de overheid goedgekeurd Reglement Uitkeringen.

2003: Uitbreiding naar bedrijfsleven
Het reprorecht werd uitgebreid. Ook ondernemingen gaan een reprorechtvergoeding betalen.

2013: Ook digitaal kopiëren
De technologische ontwikkelingen staan niet stil: het onderwijs, de overheid én het bedrijfsleven kopiëren steeds vaker digitaal. Daarom hebben de makers en uitgevers Stichting Reprorecht mandaat gegeven om haar dienstverlening uit te breiden. Steeds meer overeenkomsten met koepelorganisaties voorzien ook in het scannen, op een computer opslaan, op intranet zetten, printen en per e-mail versturen van inhoud uit boeken, kranten, tijdschriften en digitale versies daarvan.

Verzamelfactuur auteursrechtenorganisaties
Wilt u een verzamelfactuur ontvangen van Buma, Sena, Videma en Stichting Reprorecht? Op mijnlicentie.nl vindt u informatie over de mogelijkheden.

terug naar Algemene info