Stichting Reprorecht wil in de toekomst alle correspondentie digitaal versturen.Als u toekomstige correspondentie, facturen, etc. digitaal wilt ontvangen, vul dan hier uw (facturatie)e-mailadres in.


Bezig met verzenden...
Sluiten

Stichting Reprorecht wil in de toekomst alle correspondentie digitaal versturen.

Als u toekomstige correspondentie, facturen, etc. digitaal wilt ontvangen, vul dan hier uw (facturatie)e-mailadres in.

Bezig met verzenden...
Sluiten

Stel een nieuw wachtwoord in voor uw account


Bezig met verzenden...
Sluiten

U heeft uw Verklaring Geen Gebruik succesvol bevestigd.Binnen 3 weken ontvangt u van ons een creditfactuur. U kunt onderstaand uw e-mailadres voor digitale facturen opgeven. Als u geen e-mailadres opgeeft, verzenden wij de factuur naar het e-mailadres waarop u de Verklaring ontving.


Bezig met verzenden...
Sluiten
English

Waarom betaalt u een reprorechtvergoeding?

Teksten, afbeeldingen en foto's mag u niet zomaar delen, printen of kopiëren. Dit creatieve werk is beschermd door het auteursrecht en u betaalt een redelijke vergoeding voor het gebruik binnen uw organisatie. Wij zorgen ervoor dat de vergoeding bij de makers terechtkomt.

Het delen van informatie is belangrijk voor uw bedrijf

Ondernemers delen informatie uit publicaties met hun medewerkers. Met deze informatie vergroot de kennis van hun medewerkers en groeit het bedrijf.

Bedrijven, overheids- en onderwijsinstellingen hebben bijvoorbeeld abonnementen op vakbladen en schaffen boeken aan die voor hen relevant zijn. Medewerkers printen een artikel van een website uit, downloaden en slaan een pdf-document op of maken een scan of kopie van een artikel uit een vakblad of krant.

De informatie uit deze publicaties wordt gedeeld met collega’s, zodat het gebruik ervan vermenigvuldigt. Dit is hergebruik. 

Teksten, foto’s en afbeeldingen zijn vakwerk, dat beschermd wordt door het auteursrecht

Teksten, foto’s en afbeeldingen ontstaan niet zomaar. Ze zijn met zorg gemaakt door professionele schrijvers, fotografen, illustratoren en uitgevers. Dit creatieve werk is beschermd door het auteursrecht.

Maar ik heb toch al betaald voor het boek? En wat op het internet staat mag ik toch gratis delen?

Als een artikel in een vakblad gescand en aan tien collega’s gemaild wordt, dan hebben deze tien mensen een kopie van het artikel zonder dat ze het vakblad hebben gekocht. Zij gebruiken het om hun kennisniveau te verhogen en daarmee dat van de organisatie. Daarom is het logisch dat een organisatie voor dit hergebruik een vergoeding betaalt. Op informatie die gratis te zien is op internet berust ook auteursrecht en het hergebruik van die informatie is niet altijd gratis.

Hoe werkt de reprorechtvergoeding voor deze informatie dan precies?

Iedereen begrijpt dat het lastig is om met allerlei afzonderlijke auteurs, tekenaars of uitgevers afspraken te maken voor het gebruik binnen bedrijven. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hebben aangegeven dat het niet wenselijk is dat bedrijven alle kopieën, scans, etc. van iedere medewerker moeten bijhouden, vanwege de administratieve rompslomp die dat zou geven.

Daarom zorgt Stichting Reprorecht met de reprorechtregeling namens de makers dat bedrijven het delen van informatie eenvoudig in één keer regelen. Met de reprorechtregeling hoeven organisaties niet voorafgaand aan iedere scan of kopie toestemming te vragen aan makers en uitgevers. En ze besparen zich de moeite om telkens weer aparte afspraken te moeten maken over de daarvoor verschuldigde vergoeding. Medewerkers kunnen gewoon door met hun werk, want voor de informatie die ze delen, is via de reprorechtregeling een passende vergoeding betaald. Daarmee heeft de organisatie aan de wettelijke verplichting voldaan.

U betaalt jaarlijks één bedrag, dat past bij uw bedrijf, voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in uw organisatie. Wij zorgen ervoor dat deze vergoeding terechtkomt bij de rechthebbenden. Uw medewerkers profiteren van de verspreiding van informatie binnen uw bedrijf en de makers kunnen hun werk blijven doen.

Andere vragen over reprorecht:

Bekijk alle veelgestelde vragen >


Vorige paginaterug naar ondernemers