Stichting Reprorecht wil in de toekomst alle correspondentie digitaal versturen.Als u toekomstige correspondentie, facturen, etc. digitaal wilt ontvangen, vul dan hier uw (facturatie)e-mailadres in.


Bezig met verzenden...
Sluiten

Stichting Reprorecht wil in de toekomst alle correspondentie digitaal versturen.

Als u toekomstige correspondentie, facturen, etc. digitaal wilt ontvangen, vul dan hier uw (facturatie)e-mailadres in.

Bezig met verzenden...
Sluiten

Stel een nieuw wachtwoord in voor uw account


Bezig met verzenden...
Sluiten

U heeft uw Verklaring Geen Gebruik succesvol bevestigd.Binnen 3 weken ontvangt u van ons een creditfactuur. U kunt onderstaand uw e-mailadres voor digitale facturen opgeven. Als u geen e-mailadres opgeeft, verzenden wij de factuur naar het e-mailadres waarop u de Verklaring ontving.


Bezig met verzenden...
Sluiten
English
Header

Reprorecht, eerlijk en eenvoudig geregeld

Waarom betaalt u een reprorechtvergoeding?

Teksten, foto’s en afbeeldingen ontstaan niet zomaar. Ze zijn met zorg gemaakt door professionele schrijvers, fotografen, illustratoren en uitgevers. Dit creatieve werk is beschermd door het auteursrecht.

Dat betekent dat u het niet zomaar gratis mag delen of kopiëren. Maar iedereen begrijpt dat het lastig is om met allerlei afzonderlijke auteurs, tekenaars of uitgevers afspraken te maken voor het gebruik binnen bedrijven. Daarom regelt u digitaal en op papier kopiëren uit veel online en offline bronnen in één keer met de reprorechtregeling.

Met de reprorechtregeling betaalt u een redelijke vergoeding voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in uw organisatie. Dit is de makkelijkste optie, met de minste administratieve lasten. Wij zorgen ervoor dat deze vergoeding terechtkomt bij de rechthebbenden. Zo helpt u mee aan een gezond creatief klimaat. Uw medewerkers profiteren van de verspreiding van informatie binnen uw bedrijf en de makers kunnen hun werk blijven doen.

Met informatie laat u uw bedrijf groeien

Elke branche gebruikt informatie uit boeken, kranten, tijdschriften of websites. Medewerkers printen een artikel van een website uit, downloaden en slaan een pdf-document op of maken een scan of kopie van een artikel uit een vakblad of krant. Met deze informatie vergroot u de kennis van uw medewerkers en laat u uw bedrijf groeien.

Wat staat hierover in de wet?

In de Auteurswet staat dat makers als schrijvers, fotografen, illustratoren enzovoorts, recht hebben op een vergoeding voor fotokopieën van hun werk. Stichting Reprorecht is door de Minister van Justitie aangewezen om deze vergoeding te innen.
Daarnaast is er tegenwoordig veel digitaal hergebruik. Voor digitale kopieën is een licentie nodig van de rechthebbenden. Stichting Reprorecht heeft afspraken met rechthebbenden gemaakt om deze toestemming namens hen te verlenen. Die toestemming krijgt u door de reprorechtfactuur te betalen. In de reprorechtregeling zijn de wettelijke vergoeding voor fotokopiëren en de licentievergoeding voor digitaal hergebruik samengebracht.
Terug naar boven

Hoe stellen jullie het factuurbedrag vast?

Het factuurbedrag wordt bepaald door het aantal medewerkers in uw bedrijf en het meestvoorkomende hergebruik in uw sector, zoals dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenspraak met VNO-NCW en MKB-Nederland. We zijn er voor de makers

Wat doen we met het geld?

Er zijn duizenden schrijvers, beeldmakers en uitgevers die erop rekenen dat ze eerlijk voor hun creatieve werk worden betaald.
(Lees onder de afbeelding verder)

We verdelen de vergoedingen ieder jaar onder de rechthebbenden: auteurs, beeldmakers en uitgevers. De makers ontvangen hun vergoeding via Stichting Lira en Stichting Pictoright, de uitgevers via Stichting PRO.

Dus jullie steken het geld niet in eigen zak?
Zeker niet. We betalen ongeveer 88% van de vergoedingen uit aan de auteurs, uitgevers en beeldmakers. Dat gebeurt via organisaties van de rechthebbenden, zoals Lira, PRO en Pictoright. We gebruiken ongeveer 12% om onze organisatie te runnen, afhankelijk van onze kosten. Ons bestuur houdt namens de rechthebbenden onze kosten in de gaten. We hebben geen winstoogmerk.
Terug naar boven

Waarom is reprorecht zo belangrijk?

Veel makers moeten leven van hun creatieve werk. Door te betalen voor auteursrecht levert u een bijdrage aan de ontwikkeling en het voortbestaan van de creatieve industrie in Nederland. Bovendien profiteert uw bedrijf van de informatie uit boeken, kranten, tijdschriften en websites die u gebruikt.

De vergoeding betalen, of gegevens wijzigen

Als u op de onderstaande button klikt en inlogt*, gaat u direct naar uw factuuroverzicht. Daar kunt u de betaling via iDeal voldoen. Klopt er iets niet? Log in* en u gaat direct naar Mijn Gegevens: hier kunt u uw bedrijfsgegevens wijzigen.

Inloggen en betalen

Heeft u een andere vraag?

Kijk bij de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Log in* en stel uw vraag via het contactformulier.

*Uw inloggegevens staan op de factuur.

Terug naar boven