Bent u verplicht om de reprorechtfactuur te betalen?
Als in uw bedrijf auteursrechtelijk beschermd werk gedeeld wordt, moet u de toestemming van de rechthebbenden en de vergoeding geregeld hebben.
Wat staat hierover in de wet?
Teksten, foto’s en afbeeldingen ontstaan niet zomaar. Ze zijn met zorg gemaakt door professionele schrijvers, fotografen, illustratoren en uitgevers. Dit creatieve werk is beschermd door het auteursrecht.
In de Auteurswet staat dat makers als schrijvers, fotografen, illustratoren enzovoorts, recht hebben op een vergoeding voor fotokopieën van hun werk. In deze tijd vindt vooral veel digitaal hergebruik plaats. Voor digitale kopieën is een licentie nodig van de makers. Als in uw bedrijf auteursrechtelijk beschermd werk gedeeld wordt, moet u de toestemming van de rechthebbenden en de vergoeding geregeld hebben.
Stichting Reprorecht is door de Minister van Justitie aangewezen om de wettelijke fotokopieervergoeding (van papier naar papier) te innen en te verdelen. De professionele makers en uitgevers hebben Stichting Reprorecht aangewezen om de toestemming voor digitaal hergebruik namens hen te verlenen als onderdeel van de reprorechtregeling.
In de reprorechtregeling zijn de wettelijke vergoeding voor fotokopiëren en de licentievergoeding voor digitaal hergebruik samengebracht. Stichting Reprorecht zorgt met de reprorechtregeling namens de makers en uitgevers dat bedrijven het delen van informatie eenvoudig in één keer regelen.
Hoe werkt de reprorechtregeling?
Iedereen begrijpt dat het lastig is om met allerlei afzonderlijke auteurs, tekenaars of uitgevers afspraken te maken voor het gebruik binnen bedrijven. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hebben aangegeven dat het niet wenselijk is dat bedrijven alle kopieën, scans, etc. van iedere medewerker moeten bijhouden, vanwege de administratieve rompslomp die dat zou geven.
Met de reprorechtregeling hoeft u niet voorafgaand aan iedere scan of kopie toestemming te vragen aan makers en uitgevers. En u bespaart zich de moeite om telkens weer aparte afspraken te moeten maken over de daarvoor verschuldigde vergoeding. Medewerkers kunnen gewoon door met hun werk, want voor de informatie die ze delen, is met de reprorecht factuur een passende vergoeding betaald. Daarmee heeft uw organisatie aan de wettelijke verplichting voldaan.
U ontvangt jaarlijks de reprorecht factuur en betaalt één bedrag, dat past bij uw bedrijf, voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in uw organisatie. Wij zorgen ervoor dat deze vergoeding terechtkomt bij de rechthebbenden. Uw medewerkers profiteren van de verspreiding van informatie binnen uw bedrijf en de makers kunnen hun werk blijven doen.
Andere vragen over reprorecht:
- Waarom betaalt u een reprorechtvergoeding?
- Hoe stellen jullie de vergoeding voor mijn bedrijf vast?
- Welke vergoeding betaalt mijn bedrijf? (het vergoedingenoverzicht)
- Wat mag in mijn bedrijf (digitaal) gekopieerd worden met de reprorechtregeling?
- Wat doen jullie met de betaalde vergoedingen?
Bekijk alle veelgestelde vragen >