Wilt u in de toekomst uw reprorechtfactuur digitaal ontvangen?Vul dan hier uw e-mailadres voor digitale facturen in.


Bezig met verzenden...
Sluiten
English

Nu ook digitaal gebruik

Sinds 2013 regelen ondernemingen ook hun digitale gebruik met Stichting Reprorecht. De Regeling Reprorecht Bedrijfsleven bestaat al sinds 2003. Eerst waren er alleen afspraken voor papieren kopieën, waar Stichting Reprorecht op grond van de Auteurswet de vergoedingen voor incasseert. Sinds 2013 regelen ondernemingen ook hun digitale gebruik met Stichting Reprorecht. Bedrijven met een reprorechtregeling mogen nu (binnen bepaalde grenzen) voor intern gebruik scannen, e-mailen, printen, materiaal op een computer opslaan of op intranet plaatsen.

Voor digitale vormen van hergebruik heeft Stichting Reprorecht de mandaten van Nederlandse rechthebbenden opgehaald bij Stichting PRO (voor de uitgevers), Stichting Lira (voor de auteurs) en Stichting Pictoright (voor de fotografen en andere visuele makers). Rechthebbenden kunnen er hierbij voor kiezen om niet aan de regeling deel te nemen (opt-out). In dat geval zijn de digitale hergebruikrechten van deze rechthebbenden uitgesloten van de licentie. Log hier in en ga naar de pagina 'Geeft de rechthebbende toestemming voor digitaal kopiëren?' voor een overzicht van de rechthebbenden die niet aan de licentie deelnemen.

Verder heeft Stichting Reprorecht voor digitale vormen van hergebruik mandaten opgehaald bij buitenlandse organisaties van rechthebbenden. Hierbij hebben individuele auteursrechthebbenden in voorkomende gevallen de mogelijkheid om aan de regeling deel te nemen (opt-in) of juist om niet aan de regeling deel te nemen (opt-out). Log hier in en ga naar de pagina 'Digitaal kopiëren uit buitenlandse publicaties' voor een actueel overzicht van de deelnemende landen en rechthebbenden.