Stichting Reprorecht wil in de toekomst alle correspondentie digitaal versturen.Als u toekomstige correspondentie, facturen, etc. digitaal wilt ontvangen, vul dan hier uw (facturatie)e-mailadres in.


Bezig met verzenden...
Sluiten

Stichting Reprorecht wil in de toekomst alle correspondentie digitaal versturen.

Als u toekomstige correspondentie, facturen, etc. digitaal wilt ontvangen, vul dan hier uw (facturatie)e-mailadres in.

Bezig met verzenden...
Sluiten

Stel een nieuw wachtwoord in voor uw account


Bezig met verzenden...
Sluiten

U heeft uw Verklaring Geen Gebruik succesvol bevestigd.Binnen 3 weken ontvangt u van ons een creditfactuur. U kunt onderstaand uw e-mailadres voor digitale facturen opgeven. Als u geen e-mailadres opgeeft, verzenden wij de factuur naar het e-mailadres waarop u de Verklaring ontving.


Bezig met verzenden...
Sluiten
English

Veelgestelde vragen

 • Algemeen
  • Hoe zijn mijn rechten vertegenwoordigd in de licentie?

   De mogelijkheid voor bedrijven om - tegen betaling van een reprorechtvergoeding - kopieën op papier te maken van artikelen uit kranten, tijdschriften en soortgelijke uitgaven en kleine gedeeltes uit boeken is opgenomen in de wet. Daardoor zijn voor die vorm van gebruik álle rechthebbenden, zowel binnen Nederland als daarbuiten, automatisch in de licentie vertegenwoordigd. De betaling van de reprorechtvergoeding loopt normaal gesproken via Stichting Reprorecht, maar u mag er ook voor kiezen om hierover zelf rechtstreeks met bedrijven afspraken te maken.

   Voor digitale vormen van hergebruik heeft Stichting Reprorecht mandaten van Nederlandse rechthebbenden opgehaald bij Stichting PRO (voor de uitgevers), Stichting Lira (voor de auteurs) en Stichting Pictoright (voor de fotografen en andere visuele makers). Voor deze vormen van hergebruik kunt u ervoor kiezen om niet aan de regeling deel te nemen (opt-out). In dat geval worden uw digitale hergebruikrechten uitgesloten van de licentie. Als u van de opt-out mogelijkheid gebruik wilt maken, kunt u zich wenden tot uw bovengenoemde rechthebbendenorganisatie.

  • Op welk jaar heeft de verdeling ('repartitie') van dit jaar betrekking?

   Stichting Reprorecht keert de gelden uit die zij in het jaar daarvoor geïnd heeft bij publieke instellingen en het bedrijfsleven.

  • Kan ik mijn uitgeverij voor voorgaande jaren ook aanmelden?

   Nee, dat kan helaas niet.

  • Wat zijn de categorieën waarin ik publicaties kan aanmelden?

   Meer informatie over de categorieën en organisaties betrokken bij de verdeling van de reprorechtvergoedingen vindt u hier.

 • Doorbetaling en belasting
  • Hoe wordt de reprorechtvergoeding belast?

   Door de Belastingdienst is vastgesteld dat de reprorechtvergoeding geen btw-belaste prestatie in de zin van de Wet op de omzetbelasting oplevert en dus in de gehele keten zonder btw doorbetaald kan worden: van gebruiker naar Stichting Reprorecht, van Stichting Reprorecht naar uitgever en van uitgever naar tekstauteur, of van Stichting Reprorecht naar Stichting Lira en van Stichting Lira naar tekstauteur, of van Stichting Reprorecht naar Pictoright en van Pictoright naar beeldmaker.

   Auteursrechtenvergoedingen zijn overigens belast in box 1 van het belastbaar inkomen: als Inkomsten uit overig werk voor freelancers, of als Winst uit onderneming als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.